M çiçeği vakası endişe yarattı: ‘Acil durum’ ilan edildi

Sierra Leone’de M Çiçeği Virüsü Nedeniyle Acil Durum İlan Edildi

Sierra Leone, Batı Afrika’da yaşanan M çiçeği (mpox) virüsü vakaları nedeniyle alarm veriyor. Ülkede 2 kişide virüs tespit edilmesi üzerine Sağlık Bakanı Dr. Austin Demby, ulusal basına yaptığı açıklamada, Halk Sağlığı Yasası gereği derhal acil önlemler alınması gerektiğini belirtti.

Demby, AA’ya yaptığı açıklamada, “Halk sağlığı açısından Sierra Leone hükümeti adına ‘acil durum’ ilan ediyorum.” dedi.

Ülkede ilk M çiçeği vakasının 11 Ocak’ta tespit edildiği duyurulmuştu.

M Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşıyor?

M çiçeği virüsü, fareler, sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan ya da enfekte olmuş bireylerden bulaşabilmektedir. Virüsün sebep olduğu vücut döküntülerine temas etmek, bu döküntülerin bulunduğu giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en yaygın bulaş yolları arasındadır.

M çiçeği virüsünü kaptıktan sonra ilk belirtiler genellikle 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkar. Bu belirtiler arasında yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar bulunmaktadır.

Tedavisi özel bir yöntem bulunmayan hastalık, antiviral ilaçlarla tedavi edilmektedir. Hastalığı hafif geçiren vakaların çoğu birkaç hafta içinde sağlığına kavuşmaktadır.

(Haber: Anadolu Ajansı)

Related Posts

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi. 

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.

Kabuğunu limonla kaynatıp içen yaşadı: Kolesterolden eser kalmayacak

Uzmanlara göre, bu karışım kolesterolü dengelemek isteyenlerin yeni gözdesi oldu. Kabuğunu limonla kaynatıp içmeniz yetiyor…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir