Kilogram fiyatı binlerce lira kazandırıyor: Ekim alanı yüzde 74 oranında artış gösterdi!
Valilik Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden “Tıbbi Aromatik Bitkiler ile Araziler Taçlanıyor” Projesi
2023 yılında, Karabük Valiliği önderliğinde yürütülen “Tıbbi Aromatik Bitkiler ile Araziler Taçlanıyor” (TABİAT) projesi, ekonomik değeri yüksek bitkilerin üretimini teşvik etmeyi hedefliyor. Proje kapsamında, 2023’te 441 dekar alanda başlayan ekim, 2024 yılında 767 dekara çıkarılarak safran, aronya, karabuğday gibi değerli bitkilerin yetiştirilmesine başlandı.
Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Türkiye’de 3 bin 649 endemik bitki türünün bulunduğunu belirterek, bunların 650’sinin tıbbi aromatik bitki olarak kullanıldığını ifade etti. Türkiye’de 131 tescilli tıbbi aromatik bitki bulunduğuna dikkat çeken Vali Yavuz, Türkiye’nin baharat üretiminde dünyada ikinci sırada yer aldığını vurguladı.
Vali Yavuz, tıbbi aromatik bitkilerin Karabük’te yetiştirilmesinin amaçlandığını belirterek, “Bu bitkileri kırsal turizmle birleştirerek kırsal turizmi canlandırmayı ve geliştirmeyi hedefliyoruz. Aynı zamanda, vatandaşlarımızın köylerinde tarım yaparak şehirlere göç etmelerini azaltmayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.
“375 Dekar Alanda Ekim Başladı”
Proje kapsamında safran, aronya, karabuğday, adaçayı, kekik, melisa, sumak ve hünnabın ekimi belirlendiğini açıklayan Vali Yavuz, önemli sonuçlar elde edildiğini ifade etti. Safran ekim alanının 2023’te 81 dekar iken, 2024’te %30 artışla 105 dekar alana çıktığını belirten Yavuz, aronya ekim alanının ise 2023’te 32 dekar iken, %187 artışla 92 dekar alanda gerçekleştirildiğini aktardı. Karabuğdayın ise 2023’te 132 dekar alanda ekimi yapılırken, 2024’te %184 artışla 375 dekar alanda ekimine başlandığını dile getirdi.
Sumağı katma değerli ürün haline getirme hedefinde olduklarını belirten Vali Yavuz, Ovacık, Safranbolu ve merkez ilçede 3 köyde ekim alanları belirlendiğini ve yaklaşık 35 dekar alanda sumak ekimi gerçekleştirileceğini ifade etti. Ayrıca, Karabük’te ilk defa sumak ekiminin gerçekleştirileceğini ve vatandaşların katma değerli ürünler yetiştirmelerine ve tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesine katkı sağlanacağını aktardı.
“Var Olanları Geliştirerek Devam Edeceğiz”
Tıbbi aromatik bitkilerin tıp, kozmetik, gıda gibi alanlarda kullanıldığını belirten Vali Yavuz, Karabük’ün yüz ölçümünün yaklaşık %74’ünün ormanlarla kaplı olduğunu ve tarım alanlarının %17 civarında olduğunu ifade etti. Küçük arazilere sahip olduklarını belirten Yavuz, vatandaşların küçük arazilerde ekonomik ve yüksek katma değerli ürünler üretmesi halinde gelir elde etmelerine imkan sağlanacağını vurguladı. 2025 yılında da yeni ürünlerle var olan ürünleri geliştirerek çalışmaların devam edeceğini belirtti.
Safran hasadının şenlikle gerçekleştirildiğini ve ilerleyen yıllarda farklı bitki türlerinde de hasat şenlikleri düzenlenerek farkındalığın artırılmasının ve kırsal turizmin canlandırılmasının hedeflendiğini belirten Vali, vatandaşların gelir elde etmesine ve ürünlerin pazarlanmasına yönelik desteklerin devam edeceğini ifade etti. Üretimin önemine vurgu yaparken, vatandaşların üretim yapmaları ve pazarlama konusunda destek sağlayacaklarını belirtti. “Yeter ki ekilsin, yeter ki üretelim” diyerek vatandaşları üretime teşvik etti.