Hindistan ve Pakistan: Askeri olarak kim daha üstün?

Pakistan, Hindistan’ın Çarşamba günü Pakistan ve Pakistan’ın kontrolündeki Keşmir’e düzenlediği hava saldırılarının ardından ülke genelinde 25 Hint insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü bildirdi.

Pakistan ordusu sözcüsü Ahmed Şerif, olayları “Hindistan’ın bir başka açık askeri saldırganlık eylemi” olarak tanımladı.

Öte yandan Hindistan, Pakistan’ın konuşlandırdığı İHA’ları etkisiz hale getirdiğini belirtti. İki ülkenin askeri yeteneklerini karşılaştırdık.

  • Pakistan: Hindistan’ın 25 İHA’sını düşürdük

İnsansız Hava Araçları (İHA’lar)


Her iki ülke de yerli teknolojileri ithal ederek ve geliştirerek İHA filolarını genişletiyor ancak Hindistan, sayılar açısından önde görünüyor.

BBC’ye konuşan Savunma Analisti Rahul Bedi, Hindistan’ın önümüzdeki iki ila dört yıl içinde yaklaşık 5 bin İHA’yı kontrol altına alacağını belirtti.

Hindistan, 2024 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı ile 31 adet silahlı MQ-9B SkyGuardian ve SeaGuardian İHA’ları satın almak için anlaşma imzaladı.

Pakistan, Hindistan’dan daha az İHA’ya sahip olmasına rağmen, bu İHA’lar gözetleme, keşif ve hassas vuruş gibi çeşitli yeteneklere sahip.

Pakistan’ın İHA’larının önemli bir gücü savaş deneyiminde yatmaktadır. Örneğin, yerli bir İHA olan Buraq, 2015 yılından bu yana terörle mücadele operasyonlarında kullanılmıştır. Aynı zamanda Türkiye ve Çin’den gelen gelişmiş İHA’ları da ithal etmektedir.

Savunma Bütçesi ve Ordu Büyüklüğü


İki ülkenin tekrar toplu bir savaşa gireceği endişeleri artmaktadır.

Hindistan, dünya genelindeki bağımsız Global Firepower Index’e (GFI) göre, 1,4 milyondan fazla aktif askeri personeliyle dördüncü en güçlü ordunun sahibidir. Pakistan ise 654 bin aktif askeri personelle.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI) verilerine göre, Hindistan, 2024 yılında Pakistan’dan dokuz kat fazla savunma harcaması yapmıştır.

Kara kuvvetleri açısından Hindistan’ın 4.200’den fazla tankı ve 1,5 milyon zırhlı aracı bulunmaktadır. Pakistan’ın ise 2.600’den fazla tankı ve 18 binden az zırhlı aracı vardır.

Hindistan Hava Kuvvetleri, 513 savaş uçağı ve 130 bombardıman uçağı dahil olmak üzere 2.229 uçakla donatılmıştır.

Hindistan’ın hava kuvvetleri, 513 savaş uçağı ve 130 bombardıman uçağı dahil olmak üzere 2.229 uçağa sahiptir.

GFI’ye göre Pakistan’ın hava kuvvetlerinde yaklaşık 1400 uçak bulunmaktadır.

Hindistan donanma filosu, Pakistan donanmasından iki kat fazla olup, 293 gemiden oluşmaktadır.

Füzeler ve Nükleer Silahlar

Pakistan’ın füze programı, seyir ve taktik balistik füzelerin yanı sıra kısa ve orta menzilli balistik füzeleri içermektedir.

Hindistan’ın füzeleri daha çeşitli olup, aralarında 250 ila 600 kilometre menzilli Prithvi füzeleri, 1.200 ila 8.000 kilometre menzilli Agni serisi füzeler ile Nirbhaya ve Brahmos serisi seyir füzeleri bulunmaktadır.

Hindistan’ın füzelerinin daha uzun menzilli olması, ülkenin Çin’e gözdağı verme amacını da taşımaktadır.

Ancak, bu durum Pakistan’ın kolayca alt edilebileceği anlamına gelmemektedir zira her iki ülke de benzer güçte nükleer silahlara sahiptir.

SIPRI tahminlerine göre Hindistan’ın 172, Pakistan’ın da 170 nükleer savaş başlığı bulunmaktadır.

Ancak her iki ülkenin de operasyonel olarak kaç adet nükleer savaş başlığına sahip olduğu bilinmemektedir. Pakistan nükleer silahlarını geliştirirken Hindistan ise uzun menzilli silahlarıyla Çin’i hedef almaktadır.

Hem Hindistan hem de Pakistan’ın komşusu olan Çin, nükleer cephaneliğini genişleterek savaş başlığı sayısını 410’dan 500’e yükseltmiştir. Bu durum son derece felaket getirici olabilir.

Riskler büyük ölçüde yüksektir, bu nedenle uluslararası toplum her iki ülkeyi de itidal ve diplomasiye davet etmektedir.

Related Posts

Silah bırakma dünya basınında… ‘Önemli bir adım’

TERÖR örgütü PKK’dan bir grubun Irak’ın kuzeyindeki Süleymaniye’de barışa zemin hazırlamak için silah bırakıp bunları kazanda yakmaları uluslararası basında da geniş yankı buldu.

RDIF Başkanı Dmitriev: Von der Leyen yönetimindeki AB sanayisizleşme ve gerileme ile karşı karşıya

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Başkanı Dmitriyev, Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen yönetimindeki AB’nin sanayisizleşme ve gerileme ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Hava kirliliğiyle mücadelede dev adım

Çin, hava kirliliğiyle mücadelede çığır açan bir projeye imza attı. Ülkenin kuzeyindeki Shaanxi eyaletine bağlı Xian şehrinde inşa edilen 100 metrelik hava temizleme kulesi, dünyanın en büyük hava temizleme tesisi olarak kayıtlara geçti. Güneş …

Kayseri’de otomobil ile minibüs çarpıştı: 9 yaralı

Kayseri’de gece saatlerinde otomobil ile minibüsün çarpışması sonucu meydana gelen kazada 9 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

Ukrayna ordusu Herson bölgesinde bir apartmanı vurdu: Enkaz altında onlarca kişi var

Herson Bölgesi Valisi Vladimir Saldo, Ukrayna ordusunun Herson bölgesindeki Alyoşki kasabasında bir apartmanı vurduğunu, enkaz altında onlarca kişinin olduğunu belirtti.

Lüks saat ya da antika değil: Mars’tan geldi, servet ödenecek

Dünya’ya düşen en büyük Mars parçası ilk kez satışa çıkıyor. 24 kilo ağırlığındaki bu göktaşı, Sahra Çölü’nde bulundu ve şimdi 4 milyon dolara kadar alıcı bulması bekleniyor. Uzay meraklılarını heyecanlandıran bu nadir parça, bilimsel değeri kadar etiketiyle de dikkat çekiyor…