Ayakkabı Tamirciliği Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Erzincanlı ayakkabı tamircisi İbrahim Kıraç, 11 yaşında başladığı ayakkabı tamirciliğine 36 yıldır devam ediyor.

Okulu bırakarak amcasının yanında 11 yaşından itibaren ayakkabı tamirciliği yapan İbrahim Kıraç, gelinen noktada mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Yeni çırak bulamadıklarını belirten ayakkabı tamircisi İbrahim Kıraç, talep olması halinde seve seve bu mesleği öğretebileceklerini söyledi.

“Eskiden daha fazla talep vardı, ama şimdi maalesef yeni çıraklar bulamıyoruz” diyen Kıraç, mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Gençlerin, hızlı tüketim ve teknolojiye olan ilgisinin, geleneksel el işçiliğine olan ilgiyi azalttığını ifade eden Kıraç, bu durumu değiştirmenin önemli olduğunu düşünüyor.

Kıraç açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

“Ayakkabıcılığı amcamdan öğrendim. Amcam yapıyordu, onun yanında çıraklığa başladım. Ondan sonra da devam ettim ayakkabıcılığa. Amcamdan devraldım mesleği işte Erzincan halkına hizmet veriyoruz. Okula gitmeyi düşünmedim okumadım, bu mesleği tercih ettim. Yaklaşık 36 yıldır bu işi yapmaktayım. Yani bizim ayakkabı tamirci mesleğimiz yani bitmek üzere. Önceden okullar tatil oluyordu, geliyordu millet hani biz öğrenmek istiyoruz, babası getirirdi. Şu an öyle kimse gelmiyor. Gelenler de asgari ücret, sigorta yapacak mısın diyorlar. Yani bizim meslek bitmek üzere. Önceden her köşe başında bir ayakkabı tamircisi vardı, şu an kimse kalmadı. Kimse öğrenmek istemiyor. Ben bile çocuğumu getirdim ki öğrenmek için, öğretmek için ama ben okuyacağım dedi, öğrenmek istemiyorum dedi. Yani bitiyor bu meslek.

İlkokul işte 5. sınıfı bitirdim. Okumak istemedim. Amcamın yanına geldim, bu mesleği öğrendim. Ondan sonra tam 36 yıl oldu bu işi yapalı. Çıraklık zamanında ayakkabı boyadım, çay yaptım getirdim demledim, ondan sonra dükkanı süpürdük, işte bu işi severek yapmaya çalıştık. İşimi seviyorum, severek yapıyorum.

Yani çırak almak istiyorum ama kimse öğrenmek istemiyor. Mesleğimiz yani bitiyor. Bu işi yapmak isteyen varsa bize iletişime geçsinler. Biz seve seve öğretiriz bu mesleği.” – ERZİNCAN

Related Posts

‘2026’da refah hissedilir fiyatlar çok yavaş artar’

2026 yılının refah artışının daha iyi hissedildiği, fiyatların göreceli olarak çok yavaş arttığı bir yıl olacağını söyleyen Bakan Şimşek vatandaşın elde ettiği gelirin satın alma gücünün yükseleceği döneme 2026 itibarıyla girileceğini dile getirdi.

Merkez Bankası rezervleri beş haftadır artıyor

Merkez Bankası’nın resmi rezerv varlıkları, 5 Haziran haftasında yüzde 1,8 artarak 155,9 milyar dolara yükseldi. Net rezervlerde ise 2,8 milyar dolarlık artış gösterdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan rapora göre, bu …

Taşkınlık yapan yolcuya 27 bin liralık ceza!

Ryanair, uçakta disiplinsiz davranış sergileyen yolculara 500 sterlin (yaklaşık 27 bin TL) para cezası uygulayacağını duyurdu.

Hindistan uçak kazası sonrası Boeing hisseleri çakıldı

Hindistan’da Sardar Vallabhbhai Patel Uluslararası Havaalanı yakınlarında 244 kişiyi taşıyan Air India uçağının düşmesi, küresel piyasalarda Boeing hisselerinde belirgin bir değer kaybına yol açtı. Flightradar verilerine göre kazaya karışan uçak …

Toplu sözleşme sürecinde kritik aşama: 600 bin kamu işçisinin gözü zam teklifinde

Toplu iş sözleşmesi sürecinde kritik aşamaya girildi. Bayram sonrası hükümetin ilk zam teklifini sunması bekleniyor. İşçi ve işveren temsilcileri yeni görüşme için hazırlanıyor.

Kripto varlık işlemlerinde uzaktan kimlik tespiti için düzenleme

Kripto varlık hizmet sağlayıcılık işlemlerinde uzaktan kimlik tespitine dair düzenleme yapıldı.