Deprem gecelerinde araçta uyuyanlar dikkat! Hayati tehlike taşıyor

Motoru Çalışır Halde Araçta Uyumak Karbonmonoksit Zehirlenmesine Davetiye Çıkarabilir!

Güvenli Sürüş Uzmanı Erhan Arıkan, park halinde motoru çalışan araçta uyumanın karbonmonoksit zehirlenmesi riski taşıdığını belirtiyor. Egzoz sistemindeki kaçaklar, aracın iç yapısı ve havalandırma sistemi aracılığıyla egzoz gazının içeri sızabileceğini söyleyen Arıkan, bu gazın renksiz ve kokusuz olması nedeniyle fark edilmeden etkisini gösterebileceğini ve maalesef ölümle sonuçlanabileceğini hatırlatıyor.

Motor çalışırken kalorifer veya klimanın açık olmasının egzoz gazı üretimini artırabileceğine dikkat çeken Arıkan, aracın park edildiği yerin yapısı, ters rüzgarlar ve çalışma süresi gibi faktörlerin gazın araç içine dolmasını hızlandırabileceğini belirtiyor. Bu nedenle, Arıkan, “Lütfen motoru çalışır halde bırakılmış araçların içinde uyumayın. Hem kendinizin hem de sevdiklerinizin hayatını tehlikeye atmayın” diyor.

Deprem Anında Araç Hazırlığı Önemli!

Güvenli Sürüş Uzmanı Erhan Arıkan, yalnızca uyku güvenliği konusunda değil, araçların da olası afetlere karşı hazırlıklı olması gerektiğini belirtiyor. Arıkan, araç sahiplerine deprem çantasının araçlarda da bulunması gerektiğini hatırlatıyor. Deprem anında kullanılabilecek malzemeler arasında ise kapalı şişe su, paketli gıdalar, ilk yardım çantası, el feneri, radyo ve yedek pil, battaniye veya uyku tulumu, yedek telefon şarj cihazı veya powerbank, araç tipi yangın söndürücü, temel el aletleri ve evcil hayvanlar için mama gibi malzemeler bulunuyor.

Araç Depo Doluluğuna Dikkat!

Yakıt deposunun her zaman dolu tutulmasının önemine de değinen Arıkan, “Deprem anında yaşanacak elektrik kesintileri nedeniyle akaryakıt istasyonlarının pompaları çalışmayabilir. Bu durum da yakıt almanızı imkânsız hale getirebilir. Ayrıca istasyonlardaki yoğunluk, size ciddi zaman kaybettirebilir ve hareket kabiliyetinizi sınırlayabilir. Bu nedenle deponuzu her zaman dolu tutun ve yarımın altına düşmeden mutlaka doldurun” önerisinde bulunuyor.

Related Posts

Bu maddelere dikkat: “Egzamanın gizli tetikleyicileri olabilir”

BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Nermin Bahat, egzamanın genellikle bağışıklık sisteminin verdiği tepkiler sonucu ortaya çıktığını ve çevresel ya da kimyasal etkenlerle şiddetlenebileceğini söyledi. Dr. Bahat, “Metal aksesuar ve tekstil boyasına dikkat edin. Egzamanın gizli tetikleyicileri olabilirler” uyarısında bulundu.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir