Foton teorisi ispatlayan Türk profesörden ABD gümrük vergisine çözüm önerisi

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesinden Önemli Değerlendirme: Türkiye için Yüksek Teknolojili İhracatta Önemli Fırsatlar

Albert Einstein’ın 100 yıl önce ortaya attığı foton teorisini bilimsel olarak doğrulayan Fırat Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, ekonomiye de önemli bir bakış açısı getiriyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin yeni gümrük vergisi düzenlemelerinde Türkiye’ye tanınan istisnai durumun, yüksek teknolojili ihracat için büyük bir fırsat olduğunu vurguluyor.

Fırat Üniversitesi’nde kurduğu teknoloji şirketi ile foton özelliklerini gözler önüne seren “kuantum parçacık algılayıcı” geliştiren Yakuphanoğlu, bilimsel başarısını ekonomi alanında değerlendirmek istiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın son vergi düzenlemesinde Türkiye’ye uygulanan sabit %10 gümrük vergisi oranının diğer ülkelere göre avantajlı olduğunu belirten Yakuphanoğlu, bu durumun Türkiye’nin teknoloji ihracatındaki rekabetçi pozisyonunu güçlendireceğini ifade ediyor.

“Türkiye’nin Rekabet Gücü Artıyor”

Prof. Dr. Yakuphanoğlu, gümrük vergisi kararında Türkiye’nin sabit %10 oranının rekabet gücünü artırdığını belirterek, “Yüksek maliyetli teknoloji ürünleri, Amerika pazarında daha rekabetçi fiyatlarla yer alabilir. Bu durumu iyi değerlendirmeli ve stratejik adımlarla ilerlemeliyiz” şeklinde konuştu.

İhracatta Teknoloji Odaklı İki Strateji

Yakuphanoğlu, Türkiye’nin bu fırsatı değerlendirmek için iki ana stratejisi olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

İlk olarak, Türkiye’de faaliyet gösteren yüksek teknoloji firmalarının kendi üretim kapasitelerini güçlendirmesi ve doğrudan ABD pazarına yönelmesi. İkinci olarak ise uluslararası üreticilerle iş birliklerine gidilerek Türkiye’de ortak yatırımlar yapılması. Böylece yerli ve yabancı yatırımcılar birlikte kazanç sağlayabilirler.

“Türkiye, Teknoloji Üretmeye Odaklanmalı”

Yakuphanoğlu, yüksek teknolojili ürünlerin artık zorunluluk haline geldiğini vurgulayarak, genç girişimcilere şu çağrıda bulundu:

Günümüzde teknoloji üretmek, küresel düzeyde rekabet edebilmek için bir gerekliliktir. Türkiye olarak düşük gümrük vergisi gibi önemli bir avantajımız var. Genç girişimciler, hayallerindeki ürünleri tasarlayarak bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeliler. Zaman harekete geçme zamanı!

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Related Posts

Piyasalarda gözler merkez bankalarında

ABD-Çin anlaşmasıyla azalan risk iştahı, İsrail-İran gerilimiyle yeniden tırmandı. Küresel piyasalar yön ararken, gözler Fed, BoE ve TCMB’nin faiz kararlarında.

‘2026’da refah hissedilir fiyatlar çok yavaş artar’

2026 yılının refah artışının daha iyi hissedildiği, fiyatların göreceli olarak çok yavaş arttığı bir yıl olacağını söyleyen Bakan Şimşek vatandaşın elde ettiği gelirin satın alma gücünün yükseleceği döneme 2026 itibarıyla girileceğini dile getirdi.

Merkez Bankası rezervleri beş haftadır artıyor

Merkez Bankası’nın resmi rezerv varlıkları, 5 Haziran haftasında yüzde 1,8 artarak 155,9 milyar dolara yükseldi. Net rezervlerde ise 2,8 milyar dolarlık artış gösterdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan rapora göre, bu …

Taşkınlık yapan yolcuya 27 bin liralık ceza!

Ryanair, uçakta disiplinsiz davranış sergileyen yolculara 500 sterlin (yaklaşık 27 bin TL) para cezası uygulayacağını duyurdu.

Hindistan uçak kazası sonrası Boeing hisseleri çakıldı

Hindistan’da Sardar Vallabhbhai Patel Uluslararası Havaalanı yakınlarında 244 kişiyi taşıyan Air India uçağının düşmesi, küresel piyasalarda Boeing hisselerinde belirgin bir değer kaybına yol açtı. Flightradar verilerine göre kazaya karışan uçak …

Toplu sözleşme sürecinde kritik aşama: 600 bin kamu işçisinin gözü zam teklifinde

Toplu iş sözleşmesi sürecinde kritik aşamaya girildi. Bayram sonrası hükümetin ilk zam teklifini sunması bekleniyor. İşçi ve işveren temsilcileri yeni görüşme için hazırlanıyor.