Google üç yeni nükleer santrale yatırım yapıyor

Google, Nükleer Enerji Teknolojisi Üzerinde Yatırım Yapıyor

Nükleer enerji teknoloji devleri için tercih edilen bir seçenek haline geliyor

Santrallerin inşasına ilişkin özel teknolojiler, termin tarihleri ​​ve yerler henüz belirsiz. Ancak yeni nükleer santrallerin beyan edilen kapasitesi, geleneksel nükleer santrallerin kapasitesinden önemli ölçüde düşük: Örneğin, 2023 yılında faaliyete geçen Gürcistan’daki Vogtle santralinde toplam kapasitesi 4.500 MW olan dört reaktör bulunmaktadır.

McKinsey’e göre veri merkezi enerji talebi 2015’te 30 MW’tan 2024’te 200 MW’a yükseldi ve yapay zeka teknolojilerinin gelişiminin etkisi büyük.

2022 yılında kurulan Elementl Power, “teknolojiden bağımsız” bir geliştirici olarak konumlandırılan ve henüz herhangi bir projeye başlamamış olan bir şirkettir. Şirketin CEO’su Christopher Colbert (NuScale Power uzmanı) da dahil olmak üzere yönetimi küçük modüler reaktörlere (SMR) odaklanmış durumda.

Bu, Google’ın nükleer sektöründe son altı ayda ikinci imzaladığı anlaşma. Şirket, Ekim 2024’te erimiş tuz reaktörleri geliştirmek için Kairos Power ile ortaklık kurdu. The Register’a göre teknoloji devlerinin 2027’de tahmin edilen enerji açığını kapatması pek mümkün görünmüyor.

Google’ın enerji tüketimindeki büyüme doğrudan yapay zekanın gelişimiyle ilişkilidir. Şirketin 2024 raporuna göre, yapay zeka altyapısından kaynaklanan sera gazı emisyonları bir önceki yıla göre yüzde 13, 2019’dan bu yana ise yüzde 48 arttı.

Aynı zamanda, Google’ın da çatısı altında faaliyet gösteren Alphabet, 2025 yılında veri merkezlerini genişletmek için 75 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor; bu da elektrik şebekelerindeki yükü artıracaktır.

Related Posts

Avrupa borsaları pozitif seyrediyor (9 Mayıs 2025)

Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,4 artışla 537,90 puandan, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,7 yükselişle 23.503 puandan ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,4 değer kazancıyla 8.563,45 puandan işlem görüyor. İtalya’da FTSE MIB 30 …

Büyüyen tehlike

Her fırsatta ifade etmişimdir; 20. Asır 1945-1989 arasında hüküm sürmüş bir zamân dilimidir. Hobsbawn’ın onu Kısa Yüzyıl olarak nitelemesi boşuna değildir. 1989’u esas almamın sebebi ise, 20.Asrı nitelendiren meşhûr Berlin Duvarı’nın yıkılışıdır. Bu sembolik bir değerlendirmedir. Değilse 20.Asrın yıkılışı bu hâdise bir anda olmuş bitmiş değildir. Çöküş, parça parça yaşandı ve hâlen yaşanmakta . 2025, yâni kronolojik olarak 21. Asrın ilk çeyreğinde bile çöküş devâm ediyor. Bunu bana düşündüren

Hindistan’da Türkiye’yi şok edecek karar: Ermenistan havaya uçacak

Hindistan ve Pakistan arasında artan gerilimin ve yaşanan çatışmaların ışığında Hindistan’da Türkiye ve Azerbaycan’ın boykot edilmesi çağrıları yükseliyor. Aynı zamanda alternatif olarak Ermenistan ve Yunanistan markalarına destek verilmesi şeklinde …

Tarifelere rağmen Çin’in ihracatı arttı

Çin’in nisan ayında ihracatı yüzde 8,1 artarak 315,6 milyar dolara ulaştı. ABD’ye ihracat yüzde 21 düşerken ASEAN’a yüzde 20,8, AB’ye ise yüzde 8,2 yükseldi. Ticaret fazlası 96,1 milyar dolar olurken, iki ülke arasındaki ilk tarife müzakeresi bugün İsviçre’de yapılacak.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: İstifa dilekçesine bunları yazan kıdem tazminatı hakkını kaybediyor

Kıdem tazminatı yalnızca işten çıkarılanlara değil, haklı nedenle istifa eden çalışanlara da verilebiliyor. Ancak istifa dilekçesine yazılacak yanlış bir ifade, hem tazminat hakkını kaybettirebilir hem de işverene ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü doğurabilir. Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, çalışanların en sık yaptığı hatalara dikkat çekti.

Yapay zekaya D Tech Cloud damga vurdu

Türkiye’nin dijital dönüşümüne bulut bilişim ve yapay zeka tabanlı çözümlerle öncülük eden teknoloji firması D Tech Cloud, 7-8 Mayıs 2025 tarihlerinde Sapanca’da düzenlenen IDC Türkiye CIO Summit 2025’te Platinum sponsor olarak yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir