Kamu işçisinin zammı yüzde 39’a çıkacak

Kamu Çerçeve Protokolü Görüşmeleri İlerliyor

Kamu Çerçeve Protokolü müzakerelerinde, işçilerin eylemleri sonucunda grev kartını göstermesiyle zam oranı yüzde 24’e yükseltildi. Sendikaların talebi yüzde 50 iken, ek taban ücretlere seyyanen artışla birlikte ilk 6 ay için yapılacak zam oranı yüzde 39’a çıkacak. İşçilerin teklife verdiği yanıt ise bu hafta açıklanacak.

7 Aylık Süreç Devam Ediyor

600 binden fazla kamu işçisi, ücret ve sosyal hak artışlarının belirleneceği kamu çerçeve protokolü görüşmelerinin 7 aydır sonuçlanmasını bekliyor. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) tarafından sunulan taslak teklifle başlayan süreçte, iktidar yüzde 16 teklif ile masaya oturmuştu. İkinci teklif yüzde 17, üçüncü teklif ise yüzde 24’e revize edildikten sonra işçi haklarını aramak için bir dizi eylem gerçekleştirmişti. Yapılan açıklamada Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, iş yerine özgü sorunların çözülmesinin önemli olduğunu belirtirken, Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Devlet Sert de çalışanların memnuniyetini sağlamak için çaba göstereceklerini ifade etti.

Seyyanen Zam ve 6 Aylık Zam Oranı

Türk-İş’e bağlı sendikalar, işçilere yüzde 24 protokol zammı ve 1.400 TL altındaki günlük brüt ücretlerin artırılmasını, üst ücretlere ise 40 TL seyyanen zam yapılacağını duyurdu. İşkollarına göre farklılık gösterecek yüzde 3 veya yüzde 7’lik zam, seyyanen zam, yüzde 24 protokol zammı ve yüzde 3.8’lik enflasyon farkı ile birlikte işçinin ilk 6 aydaki zam miktarı yaklaşık yüzde 39 olacak. İkinci ve sonraki 6 aylarda enflasyon oranında zamların uygulanması planlanıyor.

Refah Payı Talebi

Öte yandan, Türk-İş ve Hak-İş konfederasyonlarının ortak taslağında, günlük en düşük ücretin 1.800 TL’ye yükseltilmesi, sonrasında 2025’in ilk altı ayı için yüzde 50, sonraki iki dönem için ise yüzde 25’er zam yapılması ve yüzde 10 refah payı verilmesi talep ediliyordu. Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, yeni teklif hakkında bu hafta değerlendirmelerin yapılacağını belirtirken, kamu işçilerinin belirlenecek çerçeve protokolünü merakla bekledikleri biliniyor.

Related Posts

Kredi kartı sahiplerine müjde! Limitler artıyor, vadeler uzuyor

Bankalar, kredi kartları üzerinden yapılacak nakit işlemlere yönelik yürürlükte olan kısıtlamalarda değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Son olarak 10 Temmuz tarihli tebliği ile kredi kartı borçlarına 48 aya kadar taksitlendirme imkanı tanıyan BDDK, yüksek enflasyon nedeniyle yetersiz kalan nakit çekim limit ve vadelerinde de normalleşme adımları atacak.

Bakan Kacır’dan Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı’na ilişkin paylaşım: Türkiye’mizin tüm illerinde dev yatırımları hayata geçireceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile Türkiye’nin tüm illerinde dev yatırımları hayata geçireceklerini bildirdi.

Koç Holding’den 1,2 milyar liralık sermaye artırımı: Yapı Kredi kripto varlık platformu kuracak

Koç Holding’den 1,2 milyar liralık sermaye artırımı: Yapı Kredi kripto varlık platformu kuracak

Resmen oldu: Bedelli askerlik ücretini açıkladı

3 Temmuz 2025’te enflasyonun açıklanmasının ardından diğer zam ve ücretlendirmeler de belli olmuştu. 2025 yılının ikinci yarısında bedelli askerlik ücreti de 280 bin 850 lira 64 kuruş oldu. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) yeni ücreti açıklarken bedelli …

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Son dakika! İnternet satışlarında zorunluluk getirildi

Yurtdışından satış yapan e-Ticaret platformlarının Türkiye’de temsilcilik bulundurmaları bir süredir gündemdeydi. Daha önce yapılan açıklamalarda, temsilcilik başta olmak üzere bazı şartları yerine getirmemeleri halinde bu platformlara yaptırım …