Kavrulacağız… İstanbul’u 84 günlük cehennem bekliyor!

Şehirlerdeki İklim Değişikliğinin Tehlikeleri Araştırıldı

World Resources Institute (WRI) tarafından gerçekleştirilen ve şehirlerdeki iklim krizinin nasıl etkileyeceğine odaklanan araştırmaya göre, “1.5 Derece, 2 Derece ve 3 Derece Küresel Isınma Altında Şehir Düzeyinde İklim Tehlike Göstergeleri” adlı çalışma kapsamında 996 şehir incelendi.

Araştırmaya göre, 1995-2014 yılları arasında küresel çapta sıcak hava dalgalarının ortalama süresi 14.2 gün olarak kaydedildi. Küresel ısınmanın 1.5 derece artması durumunda bu sürenin 16.3 güne, 3 derece seviyesine yükselmesi halindeyse 24.5 güne çıkması bekleniyor.

Artan Sıcaklıkla Soğutma İhtiyacı Da Artacak

İncelenen 996 şehrin ortalamasına göre, küresel sıcaklık artışının 1.5 dereceden 3 dereceye yükselmesi halinde sıcak hava dalgalarının süresi de yüzde 53 artabilir.

Sıcaklık artışıyla birlikte sıcak hava dalgalarının sayısı da belirgin bir şekilde artıyor. Şehirlerde ortalama 4.5 sıcak hava dalgası görülürken, sıcaklıkların 1.5 derece artması halinde bu sayı 5’e, 3 derecelik artışta ise 6.5’e çıkabilir.

3 derecelik ısınmada, şehirlerde sıcak hava dalgası sıklığının 1.5 derecelik senaryoya göre ortalama yüzde 29 artması beklenirken yüksek gelirli ülkelerde bu artışın yüzde 14, düşük gelirli ülkelerde ise yüzde 45 olacağı öngörülüyor.

Küresel ısınma, 35 derece veya daha yüksek sıcaklıklara maruz kalan insan sayısını artırıyor. İncelenen şehirlerin tamamında, 1.5 derecelik sıcaklık artışı gerçekleşirse 547 milyon kişi, 3 derecelik artışta ise 701 milyon kişi, 30 veya daha fazla gün boyunca 35 derece ve üzeri sıcaklıklarla karşılaşabilir.

Çalışmaya göre küresel sıcaklık artışı, soğutma talebini de önemli ölçüde artıracak. 1.5 derecelik artış senaryosuna göre 8.7 milyon kişinin soğutma ihtiyacı artarken, sıcaklık 3 derece yükseldiğinde ise soğutma ihtiyacı iki kat artacak insan sayısının 194 milyon olması bekleniyor.

Avrupa’da Sıcaklıktan Kaynaklanan Ölümler Artabilir

Araştırmada, Avrupa’dan 89 şehir incelendi ve bu şehirlerdeki gelişmeler Avrupa’nın genel gidişatı için değerlendirildi. 1.5 ve 3 derece senaryoları kapsamında yapılan değerlendirmeye göre, sıcaklıkların artmasıyla ölüm riski de artabilir.

Soğutma ihtiyacının artmasıyla birlikte, Avrupa genelinde binaların soğutulması için gereken enerji talebinde yüzde 32’lik bir artış bekleniyor. Bu durum, Avrupa’nın elektrik altyapısı ve karbonsuzlaşma hedefleri üzerinde baskı oluşturabilir.

Araştırmacılara göre, Avrupa’da sıcaklığın 3 derece artması halinde, aşırı sıcaklara bağlı ölümler şu anki seviyelerden üç kat daha fazla olabilir.

İstanbul’da Sıcaklık Artışı Bekleniyor

İstanbul da araştırma kapsamında incelenen şehirlerden biri. Rapora göre, şehrin sıcaklığı yoğun trafiğin de etkisiyle olumsuz durumda ve bu da en sıcak günlerdeki koşulları daha da zorlaştırıyor.

İstanbul’da en uzun sıcak hava dalgasının ortalama süresinin, 1.5 derece senaryosunda ortalama 18 gün, 3 derecelik senaryoda ise 33 gün artması bekleniyor. Artan sıcaklıkla birlikte, sıcaklığın 29 derecenin üzerinde olduğu gün sayısının 3 derece artış senaryosunda yüzde 40 artarak 84 güne çıkması ve bu durumun soğutma talebini yüzde 44 artırması bekleniyor.

WRI Ross Merkezi Sürdürülebilir Şehirler Programı Araştırma ve Proje Uzmanı Ted Wong, şehirlerin iklim değişikliklerine uyum sağlaması gerektiğini belirterek, bu konuda atılacak adımların önemli olduğunu vurguladı.

Geleceğe Daha İyi Hazırlanmak İçin Şehirlerin Harekete Geçmesi Gerekiyor

Related Posts

Hamas yetkilisinden “5 yıllık ateşkes” açıklaması

Hamas yetkilisi, tüm rehinelerin tek seferde serbest bırakılacağı ve Gazze’de 5 senelik bir ateşkes öngören bir anlaşmaya açık olduklarını söyledi.

Anadolu Otoyolu’nda otobüs yangını

Hatay’dan İstanbul’a giden yolcu otobüsü, Anadolu Otoyolu’nun Düzce kesiminde seyir halindeyken alev alev yandı. Yangında can kaybı yaşanmadı.

Burdur’da otomobil ile TIR çarpıştı

Burdur’da karşı yönden gelen TIR’ın dorsesine çarpan otomobildeki sürücü Mahmut O., eşi Vildan O. ile kızı Azime Nisa O. (2) ve oğlu Osman O. (12) yaralandı.

‘Zamanlaması’ tesadüf mü! Sazlıdere’deki TOKİ inşaatı için ‘yıkım kararı’ alınmasının ardından İSKİ’ye operasyon!

İBB’ye yönelik devam eden operasyonlar kapsamında, aralarında İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Vekili Ramazan Gültekin ve Ekrem İmamoğlu’nun Özel Kalem Müdürü Kadriye Kasapoğlu’nun da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Bu operasyon dalgası; İSKİ’nin Sazlıdere Barajı havzasında yapılan konutlar için TOKİ şantiyesine yıkım tebligatı yollaması ertesine ‘rastladı.’

Hakan Fidan yeni büyükelçilik görevlerini tebliğ etti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bazı büyükelçilerin yeni büyükelçilik ve daimi temsilcilik görevlerini tebliğ etti.

Murat Kurum: İstanbul’da 6 bin 539 hasar ihbarı aldık

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da 23 Nisan’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremden sonra 6 bin 539 bina hasarı ihbarı aldıklarını, bu binalardan bin 473 binanın hasarsız, 101 binanın ise az hasarlı olarak tespit edildiğini söyledi.