OECD, Türkiye raporunu açıkladı: En hızlı büyüyen ülke

Türkiye İnceleme Raporu: OECD’den Önemli Tavsiyeler!

OECD, Türkiye’nin ekonomik performansını değerlendirdiği “Türkiye İnceleme Raporu”‘nu yayımladı. Rapora göre son 10 yılda Türkiye, OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri oldu ve yıllık ortalama yüzde 4,9 büyüme kaydetti.

Raporda ayrıca, halkın yaşam standartlarının iyileştiği, iş gücü piyasasında ve sosyal göstergelerde önemli gelişmeler sağlandığı belirtiliyor. Türkiye’de iş gücüne katılım oranı artarken yoksulluk oranı da önemli ölçüde azaldı.

Enerji, atık, su tüketimi gibi çevresel konularda ilerleme kaydeden Türkiye, ekonomik büyümesini çevreye duyarlı bir şekilde sürdürmeyi hedefliyor.

Ekonominin Normalleşme Süreci

OECD’nin raporunda 2023 seçimlerinin ardından Türkiye’de ekonomik politikaların normalleşme sürecine girdiği ve makroekonomik istikrarın sağlanması için adımlar atıldığı vurgulanıyor.

Para ve maliye politikalarında uygulanan sıkılaştırma önlemleri finansal piyasalarda istikrarın artmasına katkı sağlarken, enflasyonun hedeflerle uyumlu seviyelere gelmesi için önem taşıyor.

Ekonomik Beklentiler

OECD, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1, 2026’da ise yüzde 3,9 büyüyeceğini ve enflasyonun kontrol altına alınacağını tahmin ediyor.

Öte yandan kamu borcu oranının düşük seyretmesi beklenirken bütçe açığının azalacağı ve ihracatın artacağı öngörülüyor. Vergi reformlarıyla mali disiplinin sağlanması ve yapısal reformların hayata geçirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Yeşil Dönüşüm ve Kadın İstihdamı

OECD, Türkiye’nin yeşil dönüşüm sürecini hızlandırması ve kadın istihdamını artırması gerektiğini vurguluyor. Enerji üretiminde kömür yerine yenilenebilir kaynaklara yönelmek, ekonomik büyümeyi sürdürülebilir kılmak için önem taşıyor.

Genel Sekreter Mathias Cormann, Türkiye’nin verimlilik artışını sürdürmesi ve yapısal reformları hayata geçirmesi gerektiğini ifade ederek, Türkiye’nin OECD ülkeleriyle yakınsamayı güçlendirmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye İçin Gelecek Öneriler

Mali disiplini koruyarak, yapısal reformları hayata geçirerek ve yeşil dönüşüm sürecini hızlandırarak Türkiye’nin ekonomik büyümesini sürdürülebilir kılmak için adımlar atılması gerektiği belirtiliyor.

Özellikle kadın istihdamının artırılması, çevre dostu politikaların benimsenmesi ve verimliliğin artırılması Türkiye’nin gelecek hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayabilir.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Piyasalarda gözler merkez bankalarında

ABD-Çin anlaşmasıyla azalan risk iştahı, İsrail-İran gerilimiyle yeniden tırmandı. Küresel piyasalar yön ararken, gözler Fed, BoE ve TCMB’nin faiz kararlarında.

‘2026’da refah hissedilir fiyatlar çok yavaş artar’

2026 yılının refah artışının daha iyi hissedildiği, fiyatların göreceli olarak çok yavaş arttığı bir yıl olacağını söyleyen Bakan Şimşek vatandaşın elde ettiği gelirin satın alma gücünün yükseleceği döneme 2026 itibarıyla girileceğini dile getirdi.

Merkez Bankası rezervleri beş haftadır artıyor

Merkez Bankası’nın resmi rezerv varlıkları, 5 Haziran haftasında yüzde 1,8 artarak 155,9 milyar dolara yükseldi. Net rezervlerde ise 2,8 milyar dolarlık artış gösterdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan rapora göre, bu …

Taşkınlık yapan yolcuya 27 bin liralık ceza!

Ryanair, uçakta disiplinsiz davranış sergileyen yolculara 500 sterlin (yaklaşık 27 bin TL) para cezası uygulayacağını duyurdu.

Hindistan uçak kazası sonrası Boeing hisseleri çakıldı

Hindistan’da Sardar Vallabhbhai Patel Uluslararası Havaalanı yakınlarında 244 kişiyi taşıyan Air India uçağının düşmesi, küresel piyasalarda Boeing hisselerinde belirgin bir değer kaybına yol açtı. Flightradar verilerine göre kazaya karışan uçak …

Toplu sözleşme sürecinde kritik aşama: 600 bin kamu işçisinin gözü zam teklifinde

Toplu iş sözleşmesi sürecinde kritik aşamaya girildi. Bayram sonrası hükümetin ilk zam teklifini sunması bekleniyor. İşçi ve işveren temsilcileri yeni görüşme için hazırlanıyor.