Kavrulacağız… İstanbul’u 84 günlük cehennem bekliyor!

Şehirlerdeki İklim Değişikliğinin Tehlikeleri Araştırıldı

World Resources Institute (WRI) tarafından gerçekleştirilen ve şehirlerdeki iklim krizinin nasıl etkileyeceğine odaklanan araştırmaya göre, “1.5 Derece, 2 Derece ve 3 Derece Küresel Isınma Altında Şehir Düzeyinde İklim Tehlike Göstergeleri” adlı çalışma kapsamında 996 şehir incelendi.

Araştırmaya göre, 1995-2014 yılları arasında küresel çapta sıcak hava dalgalarının ortalama süresi 14.2 gün olarak kaydedildi. Küresel ısınmanın 1.5 derece artması durumunda bu sürenin 16.3 güne, 3 derece seviyesine yükselmesi halindeyse 24.5 güne çıkması bekleniyor.

Artan Sıcaklıkla Soğutma İhtiyacı Da Artacak

İncelenen 996 şehrin ortalamasına göre, küresel sıcaklık artışının 1.5 dereceden 3 dereceye yükselmesi halinde sıcak hava dalgalarının süresi de yüzde 53 artabilir.

Sıcaklık artışıyla birlikte sıcak hava dalgalarının sayısı da belirgin bir şekilde artıyor. Şehirlerde ortalama 4.5 sıcak hava dalgası görülürken, sıcaklıkların 1.5 derece artması halinde bu sayı 5’e, 3 derecelik artışta ise 6.5’e çıkabilir.

3 derecelik ısınmada, şehirlerde sıcak hava dalgası sıklığının 1.5 derecelik senaryoya göre ortalama yüzde 29 artması beklenirken yüksek gelirli ülkelerde bu artışın yüzde 14, düşük gelirli ülkelerde ise yüzde 45 olacağı öngörülüyor.

Küresel ısınma, 35 derece veya daha yüksek sıcaklıklara maruz kalan insan sayısını artırıyor. İncelenen şehirlerin tamamında, 1.5 derecelik sıcaklık artışı gerçekleşirse 547 milyon kişi, 3 derecelik artışta ise 701 milyon kişi, 30 veya daha fazla gün boyunca 35 derece ve üzeri sıcaklıklarla karşılaşabilir.

Çalışmaya göre küresel sıcaklık artışı, soğutma talebini de önemli ölçüde artıracak. 1.5 derecelik artış senaryosuna göre 8.7 milyon kişinin soğutma ihtiyacı artarken, sıcaklık 3 derece yükseldiğinde ise soğutma ihtiyacı iki kat artacak insan sayısının 194 milyon olması bekleniyor.

Avrupa’da Sıcaklıktan Kaynaklanan Ölümler Artabilir

Araştırmada, Avrupa’dan 89 şehir incelendi ve bu şehirlerdeki gelişmeler Avrupa’nın genel gidişatı için değerlendirildi. 1.5 ve 3 derece senaryoları kapsamında yapılan değerlendirmeye göre, sıcaklıkların artmasıyla ölüm riski de artabilir.

Soğutma ihtiyacının artmasıyla birlikte, Avrupa genelinde binaların soğutulması için gereken enerji talebinde yüzde 32’lik bir artış bekleniyor. Bu durum, Avrupa’nın elektrik altyapısı ve karbonsuzlaşma hedefleri üzerinde baskı oluşturabilir.

Araştırmacılara göre, Avrupa’da sıcaklığın 3 derece artması halinde, aşırı sıcaklara bağlı ölümler şu anki seviyelerden üç kat daha fazla olabilir.

İstanbul’da Sıcaklık Artışı Bekleniyor

İstanbul da araştırma kapsamında incelenen şehirlerden biri. Rapora göre, şehrin sıcaklığı yoğun trafiğin de etkisiyle olumsuz durumda ve bu da en sıcak günlerdeki koşulları daha da zorlaştırıyor.

İstanbul’da en uzun sıcak hava dalgasının ortalama süresinin, 1.5 derece senaryosunda ortalama 18 gün, 3 derecelik senaryoda ise 33 gün artması bekleniyor. Artan sıcaklıkla birlikte, sıcaklığın 29 derecenin üzerinde olduğu gün sayısının 3 derece artış senaryosunda yüzde 40 artarak 84 güne çıkması ve bu durumun soğutma talebini yüzde 44 artırması bekleniyor.

WRI Ross Merkezi Sürdürülebilir Şehirler Programı Araştırma ve Proje Uzmanı Ted Wong, şehirlerin iklim değişikliklerine uyum sağlaması gerektiğini belirterek, bu konuda atılacak adımların önemli olduğunu vurguladı.

Geleceğe Daha İyi Hazırlanmak İçin Şehirlerin Harekete Geçmesi Gerekiyor

Related Posts

O ilde taziye yemeği kaldırılıyor

Mardin’de, yakınlarını kaybedenlerin verdiği taziye yemeği geleneğinin kaldırılmasına yönelik valilik ve müftülük tarafından çalışma başlatıldı.

İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu: Yoksulluğumuzu dahi konuşamaz hale geldik

İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu, TBMM’deki grup toplantısında gündeme açıklamalarda bulunuyor.

Tarihler çakıştı: AKP’den vekillere ‘hacca gitmeyin’ uyarısı

AKP TBMM Grubu, Hac vazifesi için Suudi Arabistan’a gitmeyi planlayan vekillerin, Meclis Başkanlığı seçim sürecine tam katılım sağlamaları gerekçesiyle uyararak ertelemelerini istedi.

İsrail’den Güney Kıbrıs’a kablo döşeyecekler

Doğu Akdeniz’den Türkiye’yi dışlama amacıyla birçok işbirliği anlaşması imzalayan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail, Avrupa Birliği’ne (AB) deniz altından ulaşacak projeleri başarısız olunca, Kıbrıs adası ile İsrail arasına elektrik kablosu döşeme kararı aldı.

Gazze’de anneler çaresiz: Minik bedenler göz göre göre eriyor

Terör devleti İsrail’in, 2 Mart’tan bu yana hiçbir insani yardımın girişine izin vermediği Gazze’de yüksek derecede açlık yaşanıyor. Gıdaya erişemeyen, ilaç bulunmadığı için tedavi olamayan ve bir deri bir kemiğe dönen çocuklar hayata veda ediyor. Yetersiz beslenme kaynaklı 70 bin çocuk tedaviye muhtaç. 5 yaş altı en az 3 bin 500 çocuk ise açlıktan ölümle pençeleşiyor.

Bursa’da firari hükümlü saklandığı evde yakalandı

Bursa’da hakkında 8 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari hükümlü saklandığı evde yakalandı.